Tillgänglighetsredogörelse
Efterlevnadsstatus
Vi tror starkt på att internet ska vara tillgängligt och åtkomligt för alla och är engagerade i att tillhandahålla en webbplats som är tillgänglig för en så bred publik som möjligt, oavsett funktionsnedsättning. För att uppfylla detta strävar vi efter att så strikt som möjligt följa World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) på AA-nivå. Dessa riktlinjer förklarar hur man gör webbinnehåll tillgängligt för personer med en mängd olika funktionsnedsättningar. Att följa dessa riktlinjer hjälper oss att säkerställa att webbplatsen är tillgänglig för blinda, personer med motoriska funktionsnedsättningar, synnedsättningar, kognitiva funktionsnedsättningar med mera. Denna webbplats använder olika tekniker som är avsedda att göra den så tillgänglig som möjligt hela tiden.
Vi använder ett tillgänglighetsgränssnitt som gör det möjligt för personer med specifika funktionsnedsättningar att justera webbplatsens användargränssnitt och utforma det efter sina personliga behov. Dessutom använder webbplatsen en AI-baserad applikation som körs i bakgrunden och ständigt optimerar dess tillgänglighetsnivå. Denna applikation korrigerar webbplatsens HTML, anpassar dess funktionalitet och beteende för skärmläsare som används av blinda användare och för tangentbordsfunktioner som används av personer med motoriska funktionsnedsättningar. Om du vill kontakta webbplatsens ägare, vänligen använd följande e-postadress [email protected]
Skärmläsare och tangentbordsnavigering
Vår webbplats implementerar ARIA-attributtekniken (Accessible Rich Internet Applications), tillsammans med olika beteendeförändringar, för att säkerställa att blinda användare som besöker med skärmläsare kan läsa, förstå och njuta av webbplatsens funktioner. Så snart en användare med en skärmläsare kommer in på din webbplats får de omedelbart en uppmaning att ange skärmläsarprofilen så att de kan surfa och använda din webbplats effektivt. Så här täcker vår webbplats några av de viktigaste kraven för skärmläsare:
1. Skärmläsaroptimering:
Vi kör en process som lär sig webbplatsens komponenter från topp till tå för att säkerställa kontinuerlig efterlevnad även vid uppdatering av webbplatsen. I den här processen förser vi skärmläsare med meningsfull data med hjälp av ARIA-attributuppsättningen. Till exempel tillhandahåller vi korrekta formuläretiketter; beskrivningar för åtgärdbara ikoner (ikoner för sociala medier, sökikoner, varukorgsikoner etc.); valideringsvägledning för formulärinmatningar; elementroller som knappar, menyer, modala dialogrutor (popup-fönster) och annat. Dessutom skannar bakgrundsprocessen alla webbplatsens bilder. Den ger en korrekt och meningsfull beskrivning baserad på bildobjektigenkänning som en ALT-tagg (alternativ text) för bilder som inte beskrivs. Den extraherar också texter inbäddade i bilden med hjälp av OCR-teknik (optisk teckenigenkänning). För att aktivera skärmläsarjusteringar när som helst behöver användarna bara trycka på tangentkombinationen Alt+1. Skärmläsaranvändare får också automatiska meddelanden om att aktivera skärmläsarläget så snart de öppnar webbplatsen. Dessa justeringar är kompatibla med populära skärmläsare som JAWS, NVDA, VoiceOver ja TalkBack.
2. Optimering av tangentbordsnavigering:
Bakgrundsprocessen justerar även webbplatsens HTML och lägger till olika beteenden med hjälp av JavaScript-kod för att göra webbplatsen tangentbordsvänlig. Detta inkluderar möjligheten att navigera på webbplatsen med hjälp av Tab- och Shift+Tab-tangenterna, använda rullgardinsmenyer med piltangenterna, stänga dem med Esc, utlösa knappar och länkar med Enter-tangenten, navigera mellan alternativ- och kryssruteelement med piltangenterna och fylla i dem med mellanslag eller Enter-tangenten. Dessutom hittar tangentbordsanvändare menyer för att hoppa över innehåll tillgängliga när som helst genom att klicka på Alt+2, eller som det första elementet på webbplatsen när de navigerar med tangentbordet. Bakgrundsprocessen hanterar även utlösta popup-fönster genom att flytta tangentbordsfokus mot dem så snart de visas, vilket förhindrar att fokus flyttas ut. Användare kan också använda genvägar som ”M” (menyer), ”H” (rubriker), ”F” (formulär), ”B” (knappar) och ”G” (grafik) för att hoppa till specifika element.
Funktionsnedsättningsprofiler stöds på vår webbplats
- Epilepsi Säker Profil: den här profilen gör det möjligt för personer med epilepsi att använda webbplatsen på ett säkert sätt genom att eliminera risken för anfall till följd av blinkande animationer och riskabla färgkombinationer.
- Profil för synskadad: den här profilen justerar webbplatsen så att den är tillgänglig för de flesta synnedsättningar, såsom försämrad syn, tunnelseende, grå starr, glaukom med flera.
- Profil för kognitiv funktionsnedsättning: den här profilen tillhandahåller olika hjälpmedel som hjälper användare med kognitiva funktionsnedsättningar som autism, dyslexi, kognitiv funktionsnedsättning med flera, att lättare fokusera på de viktigaste delarna.
- ADHD-vänlig profil: den här profilen minskar distraktioner och buller avsevärt för att hjälpa personer med ADHD och neurologiska utvecklingsstörningar att lättare bläddra, läsa och fokusera på de viktigaste delarna.
- Profil för blinda användare (skärmläsare): den här profilen justerar webbplatsen så att den är kompatibel med skärmläsare som JAWS, NVDA, VoiceOver och TalkBack. En skärmläsare installeras på den blinda användarens dator, och webbplatsen är kompatibel med den.
- Tangentbordsnavigeringsprofil (rörelseskadade): den här profilen gör det möjligt för personer med rörelsenedsättning att använda webbplatsen med hjälp av tangentbordets Tab, Shift+Tab och Enter-tangenter. Användare kan också använda genvägar som ”M” (menyer), ”H” (rubriker), ”F” (formulär), ”B” (knappar) och ”G” (grafik) för att hoppa till specifika element.
Ytterligare justeringar av användargränssnitt, design och läsbarhet
1. Användare kan öka och minska storleken, ändra typsnitt, justera avstånd, justering, radhöjd med mera.
2. Användare kan välja olika färgkontrastprofiler för färgjusteringar, såsom ljus, mörk, inverterad och monokrom. Dessutom kan användare byta färgscheman för titlar, texter och bakgrunder med över sju olika färgalternativ.
3. Epileptiska användare kan stoppa alla animeringar som körs med ett klick. Animationer som styrs av gränssnittet inkluderar videor, GIF-bilder och blinkande CSS-övergångar
4. Användare som markerar innehåll kan välja att betona viktiga element som länkar och titlar. De kan också välja att endast markera fokuserade eller hovrade element.
5. Användare med hörapparater som stänger av ljudet kan uppleva huvudvärk eller andra problem på grund av automatisk ljuduppspelning. Det här alternativet låter användare stänga av hela webbplatsen direkt.
6. Kognitiva störningar: Vi använder en sökmotor kopplad till Wikipedia och Wiktionary, vilket gör det möjligt för personer med kognitiva störningar att tyda betydelsen av fraser, initialer, slang och annat.
7 Ytterligare funktioner låter användare ändra markörens färg och storlek, använda ett utskriftsläge, aktivera ett virtuellt tangentbord och många andra funktioner.
Hjälpmedelsteknik och webbläsarkompatibilitet
Vi strävar efter att stödja så många webbläsare och hjälpmedelstekniker som möjligt, så att våra användare kan välja de verktyg som passar dem bäst, med så få begränsningar som möjligt. Därför har vi arbetat mycket hårt för att kunna stödja alla större system som utgör över 95 % av användarmarknaden, inklusive Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera och Microsoft Edge, JAWS och NVDA (skärmläsare), både för Windows- och Mac-användare.
Anteckningar, kommentarer och feedback
Trots våra allra bästa ansträngningar för att alla ska kunna anpassa webbplatsen efter sina behov kan det fortfarande finnas sidor eller avsnitt som inte är helt tillgängliga, håller på att bli tillgängliga eller saknar en adekvat teknisk lösning för att göra dem tillgängliga. Vi förbättrar dock kontinuerligt vår tillgänglighet, lägger till, uppdaterar, förbättrar alternativ och funktioner samt utvecklar och använder ny teknik. Allt detta syftar till att uppnå optimal tillgänglighetsnivå i takt med tekniska framsteg. Om du vill kontakta webbplatsens ägare, vänligen använd följande e-postadress [email protected]