Visa orginalspråket

Kebabpizza EM-2021

Vår krögare har tagit fram en fotbollspizza lagom till Europamästerskapet i fotboll. Prova gärna att baka den själv!

Vi hoppas förstås att många fotbollsfan kommer att gilla den när de hejar fram vårt herrlandslag under hela EM, hälsar Mats Broström landslagskock för svenska herrlandslaget i fotboll.

Här kommer en variant på en kebabpizza. Recepten ser lite krävande ut men är helt klart värt att prova. Börja med den inlagda chilin och pizzadegen. Sen är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

 

Pizzadeg

1 kg vetemjöl special, Tipo 00 mjöl, eller vanligt vetemjöl
8 dl ljummet vatten (kroppstemperatur)
28 gram havssalt
1 msk olivolja
2 gram jäst

(Kan du inte, vill inte eller orkar inte göra egen deg så sväng förbi närmsta pizzeria och be om att få köpa loss lite deg)

 

Tomatsås

1 gul lök
2 Vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk hela konserverade tomater
Olivolja
Salt och peppar
Vatten

1. Skär löken och vitlöken i mindre bitar. Svetta i olivolja tills löken börjar bli mjuk utan att den tar färg, gå i med spiskumminen. Låt löken och spiskumminen få gå ihop på medelvärme 1 minut ungefär.

2. Gå i med tomaterna och ungefär ½ dl vatten. Låt den puttra upp och lägg på ett lock och låt stå på lägsta värmen i ungefär 30 minuter.

3. Gå i med oreganon, basilikan, salt och peppar.

4. Mixa lätt med en stavmixer, smaka av med olivolja och eventuellt mer kryddor om det behövs.

 

Inlagd chili

5 röda chilis (eller fler eftersom det här håller i kylen länge och är gott att ha på mycket annat).
½ dl vatten
½ dl socker
½ dl ättika

Värm upp socker, vatten och ättika tills sockret löst sig. Låt lagen svalna i 30 minuter. Skiva chilin ganska tunt och lägg i en burk med tätslutande lock. Slå på lagen och dra igen locket. Håller i flera månader i kylen om man använder rena bestick i den varje gång man använder den.

 

Vitlökssås

3 dl Creme fraiche/gräddfil/Turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt och peppar.

Riv vitlöken och blanda med den valda mejeriprodukten. Smaka av med salt och peppar.

 

Vitkålssallad (Pizzasallad)

1/3 huvud vitkål
Äppelcidervinäger
Torkad oregano
Salt
Socker

Strimla vitkålen tunt, antingen för hand eller på en mandolin. Lägg i en bunke och salta ganska ordentligt. Låt vitkålen ligga och rinna av i ett durkslag.
Krama ur vätskan ur vitkålen och blanda i med lite äppelcidervinäger/Vitvinsvinäger, en nypa socker och den torkade oreganon.

Övriga ingredienser:

Kebabkött
Champinjoner/skogschampinjoner
Riven mozzarella
Tärnade Färska tomater
Skuren gul lök
Valfritt: ruccola, koriander, eller mynta

När allt är förberett och redo så gör så här

Baka ut pizzadegen, dra på tomatsåsen, nedskurna svampar, den gula löken och den rivna mozzarellan. Stoppa in i ugnen ett par minuter på hög värme. När pizzan ser gyllenbrun ut i kanterna och krispig så ta ut den.

Toppa med kebabköttet som är tillagad eller ljummet, lite råskurna svampar, lägg på pizzasalladen tunt på pizzan och toppa med den inlagda chilin och örterna om du valt använda det.
Smaklig måltid!