Visa orginalspråket

Bli ett proffs framför kameran

Våra tekniker på IVA Konferenscenter ger sina bästa tips

Vi är många som har fått växla om och prata inför tomma lokaler istället för att kunna möta sin publik i konferenslokalen. Det är en stor omställning som kräver mycket övning. Vi hjälper våra kunder med digitala utbildningar och webbinarium, både i klassiska lokaler och i mer studioliknande miljöer med mycket extra ljus och avancerad teknik.

Är du ovan att prata inför en grupp är det helt förståeligt om det känns extra nervöst att göra detta framför en kamera. Oavsett om du är en rutinerad föreläsare eller nybörjare, delar våra tekniker med sig av några tips på hur du blir mer bekväm i strålkastarljuset.

 

Urval av tekniska lösningar

Några av de vanligaste tekniska lösningar vi tillhandahåller i vårt konferenscenter.

Konferensteknik

Inspelning

Vissa möten behöver kanske inte direktsändas men kunden önskar att det hela spelas in med ljud och bild.

Mer om inspelning
Konferensteknik

Streaming

IVA Konferenscenter har teknisk utrustning för att filma seminarier och konferenser.

Mer om streaming
Konferensteknik

Studio

Streamingstudio för livesända event med publik eller för utbildningar och möten.

Mer om studion
Konferensteknik

Telefonkonferens

Samtliga lokaler har ett inbyggt system för telefonkonferens.

Mer om tekniken
Konferensteknik

Videokonferens

Användandet av videokonferens ger en stor förenkling i sättet att kommunicera i realtid.

Mer om videokonferens

1. Le, sträck på dig – och var dig själv

Ett leende och en säker hållning är alltid ett vinnande kort när du ska presentera inför en publik. När dialogen sker digitalt är det extra viktigt att tänka på din utstrålning för att skapa engagemang hos deltagarna på andra sidan skärmen. Har du roligt kommer det att märkas!

2. Jobba med proffs bakom kameran

Teknikstrul kan om något skapa onödig stress mitt i en livesändning eller studioinspelning. Våra tekniker kan sitt jobb – så att du kan fokusera på det du gör bäst.

3. Förbered dig noga inför sändningen

Förberedelse är A och O för ett lyckat arrangemang. Öva, öva, öva, och se till att du har koll på körschemat. För att fånga deltagarnas uppmärksamhet på distans är det viktigt att skapa en innehållsrik agenda – och hålla sig till den.

4. Skriv ner stödord på manuskort

Alla har vi våra olika knep för att minnas viktig information. Manuskort gör dig inte bara till en säkrare talare, det ser dessutom proffsigt ut från deltagarnas perspektiv. Och visst är det alltid lite tryggt att ha någonting att hålla i när man presenterar?

5. Lär känna lokalen, tekniker och tekniken

Bekanta dig om möjligt med inspelningsmiljön i god tid innan det är dags att sätta i gång. Detta tips gäller alltid när du ska hålla i en föreläsning eller tala inför publik. Vi gör alltid tekniktest med talare från distans innan skarpt läge.

6. Våga använda kroppsspråket

Gester och rörelser ger ett avslappnat intryck och kan förstärka det du säger. Men se till att det inte går för snabbt i svängarna. Händer som flaxar hit och dit kan upplevas som ett störningsmoment – och i värsta fall stjäla fokus från det du försöker förmedla. Träna gärna hemma framför spegeln.

7. Övning ger färdighet!

Var snäll mot dig själv när du tittar på sändningen i efterhand. Ofta är vi våra egna största kritiker och du är inte ensam om att bli extra nervös med en kamera framför ansiktet. Se alltid dina prestationer som lärdomar och glöm inte att saker som du noterade gick snett, det märkte säkert ingen annan.